fbpx

Polévky

Čočková polévka s rajčaty

Na oleji osmahneme najemno nasekanou cibulku. Přidáme mrkev nakrájenou na kolečka a opékáme cca 5 minut. Do pánve přidáme rozmačkaný česnek a opékáme další 2 minuty. Přimícháme rajčatový protlak, rajčata a vše zalijeme vodou, přidáme kostky bujónu. Polévku přivedeme k varu a přisypeme červenou čočku společně s tymiánem. Vaříme do změknutí čočky, což trvá cca 25 minut. Polévku dochutíme solí a pepřem.

Zelná polévka

Cibuli nakrájíme na kostičky. Zelí nakrájíme na nudličky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Na oleji zpěníme cibuli, zaprášíme lžíci mouky a plnou lžičkou mleté červené papriky. Asi 15 sekund mícháme a zalejeme litrem vody. Přidáme zeleninový bujón a za občasného míchání přivedeme k varu.  Do vařící vody přidáme zelí a brambory a vaříme do měkka. Dosolíme. Na vrch můžeme dát lžíci kysané smetany. Dobrou chuť!

Dýňová polévka

Cibuli nakrájíme na kostičky. Dýni oloupeme, rozkrojíme a vnitřek vydlabeme lžící. Dužinu dýně nakrájíme na kostky. Do hrnce dáme 2 lžíce oleje a vložíme nakrájenou cibuli. Když je cibule sklovitá, přidáme nakrájenou dýni a ještě chvíli opékáme. Zalejeme vařící vodou a přidáme 2 kostky zeleninového bujónu. Vaříme až je dýně měkká. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme sladkou smetanu. Jestli je polévka hustá, můžeme přilít trochu vody. Polévku přivedeme k varu. Do vařící polévky přidáme mražený hrášek a opět přivedeme k varu. Vaříme asi 5 minut, aby se hrášek úplně nerozvařil. Podle chuti dosolíme.  Dobrou chuť!

Brokolicová polévka

Cibuli nakrájíme na kostičky. Brokolici rozebereme, košťál vyhodíme. Do hrnce dáme 2 lžíce oleje a vložíme nakrájenou cibuli. Když je cibule sklovitá, přidáme brokolici a ještě chvíli opékáme. Zalejeme vařící vodou a přidáme 1kostku zeleninového bujónu. Vaříme až je brokolice měkká. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme sladkou smetanu. Jestli je polévka hustá, můžeme přilít trochu vody. Polévku přivedeme k varu. V misce smícháme celé vejce, ¼ lžičky soli a mouku. Vytvoříme tužší těsto, z kterého lžičkou vykrajujeme knedlíky, které vkládáme do vařící polévky. Až jsou knedlíky v polévce uvařené, je polévka hotová. Podle chuti dosolíme.  Dobrou chuť!

Polévka ze zeleného hrášku

Cibuli nakrájíme na kostičky. Do hrnce dáme 2 lžíce oleje a vložíme nakrájenou cibuli. Když je cibule sklovitá, přidáme zelený hrášek a ještě chvíli opékáme. Zalejeme vařící vodou a přidáme 1kostku zeleninového bujónu a smetanu nebo mléko. Přivedeme k varu. Vaříme velice krátce, aby byl hrášek zelený (cca 5 minut). V misce smícháme celé vejce, ¼ lžičky soli a hladkou mouku. Vytvoříme tužší těsto, z kterého lžičkou vykrajujeme knedlíky, které vkládáme do vařící polévky. Až jsou knedlíky v polévce uvařené, je polévka hotová. Podle chuti dosolíme.  Dobrou chuť!

Varianta: Hrášek můžeme v polévce rozmixovat tyčovým mixérem a místo knedlíčků použít nasucho opečené kostičky housky.

Polévka Minestrone

Nakrájejte mrkev, celer, pórek, cibuli a zelí. Snažte se, aby velikosti kousků byly přibližně stejné velikosti. Na rozpáleném oleji osmahněte mrkev, pórek, celer, cibuli, česnek a rozmarýn (cca 15 min). Míchejte, dokud zelenina nezměkne. Potom přidejte rajčata z plechovky a duste 1-2 minuty. Přilejte vodu, do které rozdrobíte bujón a nechte vařit asi čtvrt hodiny. Přidejte zelí a vařte dalších 10 minut. Přidejte bazalku a těstoviny a vařte, dokud nejsou měkké.  Ochutnejte, dosolte a dochuťte černým pepřem. Polévka by měla být hustá, aromatická a zelí by nemělo být rozvařené. Podávejte s čerstvě nastrouhaným parmezánem.

Rybí polévka

Rybí filé osolíme a prudce osmahneme na oleji. Z části másla a prosáté mouky připravíme světlou jíšku, zředíme vodou a povaříme. Přidáme na kousky nakrájené filé a povaříme. Polévku dochutíme solí, zakapeme citrónem, přidáme zbytek másla a omytou posekanou petržel nebo pažitku. Podáváme s opraženou vekou nakrájenou na kostičky nebo nudličky.Pro zpestření je možno do polévky s filé přidat a povařit mraženou zeleninu dle vlastního výběru.

Zeleninový vývar

Základem dobré a zdravé polévky je silný zeleninový vývar. Do studené vody bez soli dejte jakoukoli zeleninu, natě, bylinky, nové koření, bobkový list a vařte nejméně půl hodiny. Vařenou zeleninu pak vyhoďte nebo ji dejte pejskovi.

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 35 minut

http://fresh.iprima.cz/recepty

Zeleninová polévka s červenou čočkou

Na plátky nakrájenou cibuli a česnek osmahněte na olivovém oleji, přidejte na plátky nakrájenou mrkev a společně restujte 5-8 minut. Přidejte propláchnutou a okapanou čočku a znovu osmahněte tak, aby čočka byla celá obalená v oleji. Přidejte rajčata, vývar, řasu a bylinky. Vařte 10-15 minut. Dále přidejte sůl dle chuti, na jemné plátky nakrájený řapíkatý celer a na plátky nakrájenou cuketu – nevařte ji však déle než 5 minut, aby nebyla blátivá. Dochuťte pepřem, olivovým olejem, čerstvou bazalkou. V létě můžete ozdobit jedlými kytkami.

Doba přípravy: 30 minut

http://fresh.iprima.cz/recepty

Luštěninová polévka aneb Co se do hrsti nevejde

Čočku, hrách a fazole přebereme, propláchneme, necháme nabobtnat, poté slijeme vodu, zalijeme čerstvou a uvaříme každý druh zvlášť. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a krátce orestujeme. Cibulovou jíšku zalijeme vodou, přivedeme k varu, přidáme pokrájenou kořenovou zeleni a uvaříme. Nakonec do polévky přidáme luštěniny i s vývarem, ovesné vločky, majoránku a třený česnek a vaříme ještě 10 minut.

Jemná fazolová polévka

Přes noc namočené fazole uvaříme s bobkovým listem v dostatečném množství vody. Na pánvi na olivovém oleji orestujeme dozlatova zeleninu, zalijeme 1,5-2 litry vývaru ze zdravých zeleninových slupek a přes síto přepasírujeme loupaná rajčata. Před dovařením fazolí vyjmeme polovinu fazolí a rozmixujeme je na hladkou kaši a vrátíme zpět do polévky. Dosolíme, přidáme sekanou petrželku.

Aromatický krém z červené čočky

V hrnci nejdříve na oleji necháme lehce podusit pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou zeleninu, krátce prohodíme na tuku, který v žádném případě nesmí kouřit nebo se připalovat. Přidáme muškát a hned propláchnutou čočku, kterou zalijeme cca 1l vody. Vše uvaříme doměkka. Ponorným mixerem vytvoříme krém, který dochutíme solí, pepřem a balzamikem. Ozdobíme doplňky petrželkou a krutony. I když tradice vaření luštěnin velí pomalou přípravu v prostém, nejlépe kameninovém hrnci, zvolíme-li hrnec tlakový, zachováme příjemnou barvu zeleniny a zkrátí se doba přípravy. Polévka bude řidší, neboť se voda tak nevyvaří.
 

Polévka z červené řepy

Červenou řepu společně s bramborami a cibulí očistíme a nakrájíme na kostičky. Na rozehřátém olivovém oleji řepu, brambory i cibuli společně orestujeme přibližně 10 minut. Zalijeme vývarem a necháme na středním plamenu lehce vařit alespoň 20-30 minut doměkka. Vše rozmixujeme, osolíme, opepříme a na závěr přidáme vinný ocet. Podáváme s čerstvě nasekaným koprem a pro zjemnění můžeme ozdobit lžičkou zakysané smetany.
 

Doba přípravy: 60 minut

http://fresh.iprima.cz/recepty