- 775 373 929 / 778 003 328
- vyziva-ul@cepoz.cz
Polévky
Na oleji osmahneme najemno nasekanou cibulku. Přidáme mrkev nakrájenou na kolečka a opékáme cca 5 minut. Do pánve přidáme rozmačkaný česnek a opékáme další 2 minuty. Přimícháme rajčatový protlak, rajčata a vše zalijeme vodou, přidáme kostky bujónu. Polévku přivedeme k varu a přisypeme červenou čočku společně s tymiánem. Vaříme do změknutí čočky, což trvá cca 25 minut. Polévku dochutíme solí a pepřem.
Cibuli nakrájíme na kostičky. Zelí nakrájíme na nudličky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Na oleji zpěníme cibuli, zaprášíme lžíci mouky a plnou lžičkou mleté červené papriky. Asi 15 sekund mícháme a zalejeme litrem vody. Přidáme zeleninový bujón a za občasného míchání přivedeme k varu. Do vařící vody přidáme zelí a brambory a vaříme do měkka. Dosolíme. Na vrch můžeme dát lžíci kysané smetany. Dobrou chuť!
Cibuli nakrájíme na kostičky. Do hrnce dáme 2 lžíce oleje a vložíme nakrájenou cibuli. Když je cibule sklovitá, přidáme zelený hrášek a ještě chvíli opékáme. Zalejeme vařící vodou a přidáme 1kostku zeleninového bujónu a smetanu nebo mléko. Přivedeme k varu. Vaříme velice krátce, aby byl hrášek zelený (cca 5 minut). V misce smícháme celé vejce, ¼ lžičky soli a hladkou mouku. Vytvoříme tužší těsto, z kterého lžičkou vykrajujeme knedlíky, které vkládáme do vařící polévky. Až jsou knedlíky v polévce uvařené, je polévka hotová. Podle chuti dosolíme. Dobrou chuť!
Varianta: Hrášek můžeme v polévce rozmixovat tyčovým mixérem a místo knedlíčků použít nasucho opečené kostičky housky.
Nakrájejte mrkev, celer, pórek, cibuli a zelí. Snažte se, aby velikosti kousků byly přibližně stejné velikosti. Na rozpáleném oleji osmahněte mrkev, pórek, celer, cibuli, česnek a rozmarýn (cca 15 min). Míchejte, dokud zelenina nezměkne. Potom přidejte rajčata z plechovky a duste 1-2 minuty. Přilejte vodu, do které rozdrobíte bujón a nechte vařit asi čtvrt hodiny. Přidejte zelí a vařte dalších 10 minut. Přidejte bazalku a těstoviny a vařte, dokud nejsou měkké. Ochutnejte, dosolte a dochuťte černým pepřem. Polévka by měla být hustá, aromatická a zelí by nemělo být rozvařené. Podávejte s čerstvě nastrouhaným parmezánem.
Rybí filé osolíme a prudce osmahneme na oleji. Z části másla a prosáté mouky připravíme světlou jíšku, zředíme vodou a povaříme. Přidáme na kousky nakrájené filé a povaříme. Polévku dochutíme solí, zakapeme citrónem, přidáme zbytek másla a omytou posekanou petržel nebo pažitku. Podáváme s opraženou vekou nakrájenou na kostičky nebo nudličky.Pro zpestření je možno do polévky s filé přidat a povařit mraženou zeleninu dle vlastního výběru.
Základem dobré a zdravé polévky je silný zeleninový vývar. Do studené vody bez soli dejte jakoukoli zeleninu, natě, bylinky, nové koření, bobkový list a vařte nejméně půl hodiny. Vařenou zeleninu pak vyhoďte nebo ji dejte pejskovi.
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 35 minut
Na plátky nakrájenou cibuli a česnek osmahněte na olivovém oleji, přidejte na plátky nakrájenou mrkev a společně restujte 5-8 minut. Přidejte propláchnutou a okapanou čočku a znovu osmahněte tak, aby čočka byla celá obalená v oleji. Přidejte rajčata, vývar, řasu a bylinky. Vařte 10-15 minut. Dále přidejte sůl dle chuti, na jemné plátky nakrájený řapíkatý celer a na plátky nakrájenou cuketu – nevařte ji však déle než 5 minut, aby nebyla blátivá. Dochuťte pepřem, olivovým olejem, čerstvou bazalkou. V létě můžete ozdobit jedlými kytkami.
Doba přípravy: 30 minut
Čočku, hrách a fazole přebereme, propláchneme, necháme nabobtnat, poté slijeme vodu, zalijeme čerstvou a uvaříme každý druh zvlášť. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a krátce orestujeme. Cibulovou jíšku zalijeme vodou, přivedeme k varu, přidáme pokrájenou kořenovou zeleni a uvaříme. Nakonec do polévky přidáme luštěniny i s vývarem, ovesné vločky, majoránku a třený česnek a vaříme ještě 10 minut.
Přes noc namočené fazole uvaříme s bobkovým listem v dostatečném množství vody. Na pánvi na olivovém oleji orestujeme dozlatova zeleninu, zalijeme 1,5-2 litry vývaru ze zdravých zeleninových slupek a přes síto přepasírujeme loupaná rajčata. Před dovařením fazolí vyjmeme polovinu fazolí a rozmixujeme je na hladkou kaši a vrátíme zpět do polévky. Dosolíme, přidáme sekanou petrželku.
Doba přípravy: 60 minut
© 2020 Centrum podpory zdraví