- 775 373 929 / 778 003 328
- vyziva-ul@cepoz.cz
V září roku 2015 vydalo Ministerstvo zdravotnictví ČR dokument s názvem Nutriční doporučení (ND). ND je souborem doporučení, která mají vést školní jídelny k nutričně vyváženému a pestrému jídelníčku. Při hodnocení jídelníčku v projektu Cepík je proto použito i toto doporučení, pro lepší přehled o možných změnách v jídelníčku vzhledem k poslední legislativě.
V tabulce je uvedeno kolikrát by se měl daný pokrm zařadit v rámci svačin nebo obědů za 1 měsíc, který má 20 dnů.
Doporučená četnost | |
Svačiny | |
Luštěninová pomazánka | min. 2x |
Zeleninová pomazánka | min. 2x |
Rybí pomazánka | min. 2x |
Obilná kaše (z vloček, jáhel, rýže, kukuřice, pohanky atd.) | min. 2x |
Pečivo – žitné, celozrnné, vícezrnné (s vyšším obsahem vlákniny) | max. 8x |
Zelenina a ovoce jako součást | vždy |
Uzeniny a paštiky | 0 |
Polévky | |
Zeleninová | 12x |
Luštěninová | 3-4x |
Rybí | 1x |
Masové (vývar, masový krém apod.) | 3-5x |
Jiné (drožďová, houbová, krupicová apod.) | |
Obilné zavářky (jáhly, vločky, krupky, pohanka, bulgur apod.) | min. 4x |
Kombinace polévek a hlavních jídel | Většinou vhodná kombinace |
Hlavní jídla | |
Drůbež (krůta, kuře, slepice), králík aj. | 3x |
Ryby | 2-3x |
Hovězí maso | 4x |
Vepřové maso | max. 4x |
Bezmasé nesladké jídlo (včetně luštěnin) | 4x |
Sladké jídlo | max. 2x |
Luštěniny | 2x |
Uzeniny | 0 |
Přílohy | |
Obiloviny (těstoviny, rýže, kuskus apod.) | 7x |
Houskový knedlík | max. 2x |
Zelenina | |
Zelenina čerstvá | min. 8x |
Tepelně upravená zelenina | min. 4x |
Nápoje | |
Denně neslazený nemléčný – voda | vždy |
Pokud je mléčný, výběr i z nemléčného | vždy |
© 2020 Centrum podpory zdraví