fbpx

Nutriční doporučení MZ

V září roku 2015 vydalo Ministerstvo zdravotnictví ČR dokument s názvem Nutriční doporučení (ND). ND je souborem doporučení, která mají vést školní jídelny k nutričně vyváženému a pestrému jídelníčku. Při hodnocení jídelníčku v projektu Cepík je proto použito i toto doporučení, pro lepší přehled o možných změnách v jídelníčku vzhledem k poslední legislativě.

Hodnotící tabulka podle nutričního doporučení

V tabulce je uvedeno kolikrát by se měl daný pokrm zařadit v rámci svačin nebo obědů za 1 měsíc, který má 20 dnů.

 Doporučená četnost
Svačiny 
Luštěninová pomazánkamin. 2x
Zeleninová pomazánkamin. 2x
Rybí pomazánkamin. 2x
Obilná kaše (z vloček, jáhel, rýže, kukuřice, pohanky atd.)min. 2x
Pečivo – žitné, celozrnné, vícezrnné (s vyšším obsahem vlákniny)max. 8x
Zelenina a ovoce jako součástvždy
Uzeniny a paštiky0
Polévky 
Zeleninová12x
Luštěninová3-4x
Rybí1x
Masové (vývar, masový krém apod.)3-5x
Jiné (drožďová, houbová, krupicová apod.)
Obilné zavářky (jáhly, vločky, krupky, pohanka, bulgur apod.)min. 4x
Kombinace polévek a hlavních jídelVětšinou vhodná kombinace
Hlavní jídla 
Drůbež  (krůta, kuře, slepice), králík aj.3x
Ryby2-3x
Hovězí maso4x
Vepřové masomax. 4x
Bezmasé nesladké jídlo (včetně luštěnin)4x
Sladké jídlomax. 2x
Luštěniny2x
Uzeniny0
Přílohy 
Obiloviny (těstoviny, rýže, kuskus apod.)7x
Houskový knedlíkmax. 2x
Zelenina 
Zelenina čerstvámin. 8x
Tepelně upravená zeleninamin. 4x
Nápoje 
Denně neslazený nemléčný – vodavždy
Pokud je mléčný, výběr i z nemléčnéhovždy