- 775 373 929 / 778 003 328
- vyziva-ul@cepoz.cz
Složení stravy v mateřských školách se řídí, mimo jiné tzv. spotřebním košem, který je uveden ve Vyhlášce 107/2005 Sb., o školním stravování (platná po 1. 2. 2015).
Legislativně je stanoveno deset skupin potravin (maso, ryby, mléko, mléčné výrobky, ovoce, zelenina, tuky, cukry, brambory, luštěniny atd.) a jejich doporučená spotřeba na žáka a den.
Obvykle se spotřební koš mateřských škol uvádí za měsíc, ale vychází právě z denních dávek. Jeho dodržování zajišťuje přísun potřebných živin. K jednotlivým komoditám přikládáme konkrétní doporučení a rady a tipy, jak splňovat legislativní i výživové požadavky.
Spotřební koš musí všechny školní jídelny dodržovat a je kontrolován Českou školní inspekcí a Krajskou hygienickou stanicí.
Spotřeba potravin musí odpovídat měsíčnímu průměru, který určuje vyhláška o školním stravování, s přípustnou tolerancí ± 25 %. Výjimku tvoří tuky a cukry, kde množství volného tuku a volného cukru představuje horní hranici, kterou lze snížit. Naopak množství zeleniny, ovoce a luštěnin lze zvýšit nad horní hranici tolerance.
Poměr spotřeby rostlinných a živočišných tuků má činit přibližně 1:1 s důrazem na zvyšování podílu tuků rostlinného původu.
Stanovisko MŠMT ke spotřebě cukrů a tuků ve školním stravování naleznete zde:
http://www.msmt.cz/vzdelavani/stanovisko-ke-spotrebe-cukru-a-tuku-ve-skolnim-stravovani
Poznámka č. 2 upravuje spotřebu cukru a tuku v rozmezí 75% – 100%.
Je stanoveno: „množství volných tuků a volného cukru představuje horní hranici, kterou lze snížit“.
Vyhláška výslovně neumožňuje snížit pod dolní hranici, to znamená, že hodnota volného cukru a tuku musí být minimálně 75 %.
Pro objektivní plnění koše přikládáme užitečné dokumenty vydané Ministerstvem zdravotnictví a také Státním zdravotním ústavem v projektu Zdravá školní jídelna.
Níže jsou uvedeny normy z vyhlášky č. 107/2005 Sb. a zvýrazněno, jaké údaje by měly používat mateřské školy.
Příloha č. 1 k vyhlášce č. 107/2005 Sb.
Průměrná spotřeba potravin je vypočtena ze základního sortimentu potravin tak, aby bylo zajištěno dosažení příslušných výživových norem. Je uvedena v hodnotách „jak nakoupeno“ a je do ní zahrnut i přirozený odpad čištěním a dalším zpracováním.
Z celkové denní výživové dávky se započítá v průměru 18 % na snídani, 15 % na přesnídávku, 35 % na oběd, 10 % na odpolední svačinu a 22 % na večeři.
Věková skupina strávníků, hlavní a doplňková jídla | Druh a množství vybraných potravin v g na strávníka a den | ||||
Maso | Ryby | Mléko tekuté | Mléčné výr. | Tuky volné | |
3 – 6 r. přesnídávka, oběd, svačina | 55 | 10 | 300 | 31 | 17 |
7 – 10 r. oběd | 64 | 10 | 55 | 19 | 12 |
11 – 14 r. oběd | 70 | 10 | 70 | 17 | 15 |
15 – 18 r. oběd | 75 | 10 | 100 | 9 | 17 |
celodenní stravování | |||||
3 – 6 r. | 114 | 20 | 450 | 60 | 25 |
7 – 10 r. | 149 | 30 | 250 | 70 | 35 |
11 – 14 r. | 159 | 30 | 300 | 85 | 36 |
15 – 18 r. | 163 | 20 | 300 | 85 | 35 |
Věková skupina strávníků, hlavní a doplňková jídla | Druh a množství vybraných potravin v g na strávníka a den | ||||
Cukr volný | Zelenina celkem | Ovoce celkem | Brambory | Luštěniny | |
3 – 6 r. přesnídávka, oběd, svačina | 20 | 110 | 110 | 90 | 10 |
7 – 10 r. oběd | 13 | 85 | 65 | 140 | 10 |
11 – 14 r. oběd | 16 | 90 | 80 | 160 | 10 |
15 – 18 r. oběd | 16 | 100 | 90 | 170 | 10 |
celodenní stravování | |||||
3 – 6 r. | 40 | 190 | 180 | 150 | 15 |
7 – 10 r. | 55 | 215 | 170 | 300 | 30 |
11 – 14 r. | 65 | 215 | 210 | 350 | 30 |
15 – 18 r. | 50 | 250 | 240 | 300 | 20 |
© 2020 Centrum podpory zdraví