- 775 373 929 / 778 003 328
- vyziva-ul@cepoz.cz
Brambory poskytují dostatek energie ve formě polysacharidů. Obsahují přibližně 16 % škrobu (patří mezi polysacharidy), některé vitaminy a minerální látky. Nejvýznamnějším vitaminem je vitamin C, kterého sice není v bramborách hodně, ale vzhledem k časté konzumaci brambor se stávají jeho dobrým zdrojem.
Brambory doplňují přílohy z obilovin, jako jsou těstoviny, rýže, kuskus, bulgur apod. Doporučujeme dodržovat legislativní plnění spotřebního koše mezi 75-125 %.
Skupina | Název | Jednotka | Váhové množství | Přepočítávací koeficient |
Brambory | Brambory | g | g | 1,0 |
Brambory loupané | g | g | 1,42 | |
Brambory loupané (vakuované), loupané předvařené (vakuované) | g | g | 1,42 | |
Bramborová kaše v prášku (bez přidaného mléka) | g | g | 7,0 | |
Bramborový knedlík v prášku | g | g | 2,0 | |
Bramborové těsto | g | g | 2,0 |
Tato skupina ve SK většinou nečiní problém.
Ve SK by měly převažovat jako příloha brambory vařené, zapékané, šťouchané, bramborové kaše připravené z čerstvé suroviny (ne z polotovarů), v menší míře by mělo být zastoupeno bramborové těsto. Z nutričního hlediska není nijak významně vhodnější nahrazovat houskové knedlíky bramborovými připravenými z instantních směsí.
Zdroje:
© 2020 Centrum podpory zdraví