- 775 373 929 / 778 003 328
- vyziva-ul@cepoz.cz
Mléko a mléčné výrobky obsahují mimo jiné mléčné bílkoviny, které se řadí mezi plnohodnotné bílkoviny, což znamená, že obsahují všechny esenciální aminokyseliny (esenciální = nezbytné pro lidský organismus).
Navíc jsou mléko a mléčné výrobky nejlepším zdrojem vápníku pro organismus. Mléko má také dobrý poměr vápníku a fosforu důležitý pro stavbu kostí.
Dále je mléko vydatným zdrojem zinku a jodu. Mléko je i zdrojem vitaminů skupiny B, zejména B2, a také vitaminů rozpustných v tucích, zejména vitaminu D, který se rovněž podílí na stavbě kostí spolu s vápníkem.
Pokud někomu mléko nechutná, je možné jej nahradit mléčnými výrobky (sýry, jogurty, zakysanými výrobky, apod.). Zakysané výrobky navíc zlepšují i imunitní systém zejména díky obsahu probiotických bakterií.
Doporučené množství mléka a mléčných výrobků naleznete v Tabulce 1.
Tabulka 1 – Doporučené denní množství mléka a mléčných výrobků
Jídlo | Věk 2-3 roky | Věk 4-6 let | Poznámky | ||
Velikost porce | Počet porcí | Velikost porce | Počet porcí | ||
Mléko a mléčné výrobky | ½ hrnečku mléka (125 ml) | 4 – 5 | ½ – 3/4 hrnečku mléka (125 – 180 ml) | 3 – 4 | ½ hrnečku mléka = 15 – 20 g sýru = ½ hrnečku jogurtu |
Přestože některé jiné potraviny (zejména často zmiňovaný mák) obsahují daleko vyšší množství vápníku, z mléka a mléčných výrobků je vápník nejlépe vstřebatelný a využitelný. Navíc pokud bychom chtěli zajistit doporučenou denní dávku vápníku, museli bychom máku sníst velké množství, což není vhodné z důvodu velmi časté kontaminace opiáty nebo pesticidy.
Jedním z často uváděných mýtů je, že mléko zahleňuje. Neexistuje však žádná studie, která by tuto teorii potvrdila.
Jedinou reálnou zdravotní komplikací související s mlékem je laktózová intolerance, případně ještě daleko vzácnější alergie na mléčné bílkoviny. Intolerance nebo alergie však musí být diagnostikována pediatrem a alergologem, aby nebyla zaměňována s jinými možnými poruchami nebo intolerancemi.
V mateřských školách je častým problémem nízké plnění mléka, protože jej děti odmítají.
Tipy:
V první řadě doporučujeme vyzkoušet různé varianty mléčných nápojů, zda budou některou formu přijímat lépe.
Obecně platí, že děti v předškolním věku potřebují více času, aby si na nové potraviny a nápoje zvykly (7-15x).
Zkusit můžete kromě neochuceného mléka i mléko ochucené, v podobě kakaa, bílé kávy (Caro, Melta), čaje s mlékem, ale také rozmixované jako smoothie v kombinaci s ovocem (banán, jahody, mango, atd.), čímž se může lépe dařit i plnění ovoce.
Důležitá je pro děti i teplota nápoje, někdy mají raději studené, někdy zase teplé.
Obecně platí, že raději mléko ochucené, než žádné.
Mléčné výrobky jsou dětmi většinou přijímány lépe než samotné mléko a z nutričního hlediska lze mléko nahradit mléčnými výrobky.
Polovina hrnečku mléka odpovídá 15-20 g sýru nebo také půlce hrnku jogurtu.
Vzhledem k aktuálně platné legislativě je však nutné držet se u plnění mléka alespoň minimální hranice (75 %).
Mléčné výrobky doporučujeme zařazovat v odpoledních svačinách ve formě bílých nebo ovocných jogurtů, šlehaných a ovocných tvarohů, kefírových a jogurtových nápojů, termixů, tvrdých sýrů tvarohových sýrů, pudinků.
Tip:
Šlehané smetanové krémy (Bobík, Pribináček, Lipánek apod.) je vhodné vyrobit „jako domácí“ smícháním tvarohu, zakysané smetany a vanilkového cukru. Krupicovým cukrem je možné dle chuti lehce dosladit.
Vlastní výrobou získáte přehled nad složením výrobku, který neobsahuje přidané látky a zbytečně vysoké množství cukru.
Tavené sýry omezte na minimum. Tyto sýry obsahují vysoké množství tuku a soli, zároveň obsahují i tavicí soli (fosforečnany), které vážou tak důležitý vápník do nevyužitelných komplexů.
Doporučujeme se vyhnout i plísňovým sýrům (hermelín, niva apod.). Plísňové sýry do dětské výživy nepatří, hrozí možná alergizace příp. mikrobiální kontaminace, navíc obsahují velké množství tuku a soli.
Ze sýrů doporučujeme eidam, ementál, Lučinu, Gervais, apod.
Plnění mléčných výrobků lze také navýšit přípravou pomazánek (tvarohových, sýrových). Základem pomazánek by měl být tvaroh v kombinaci se zakysanou smetanou.
Skupina | Název | Jednotka | Váhové množství | Přepočítávací koeficient |
Mléko | Mléko | ml | g | 1,0 |
Mléko kondenzované | g | g | 2,7 | |
Mléko sušené | g | g | 10,0 |
Do této skupiny řadíme mléko tekuté (všech tučností, neochucené i ochucené, které by však mělo být zařazováno pouze občas) s koeficientem 1,0, dále pak mléko sušené (koeficient 10) a kondenzované (koeficient 2,7).
Mléko je možné přidávat i do polévek, do omáček, obilných kaší, bramborové kaše či na přípravu dezertů jako je puding.
1 ml = 1 g
Skupina | Název | Jednotka | Váhové množství | Přepočítávací koeficient |
Mléčné výrobky | Biokys | ks | g | 1,0 |
Kyška | g | g | 1,0 | |
Kysané mléko | g | g | 1,0 | |
Kefírové mléko | g | g | 1,0 | |
Acidofilní mléko | g | g | 1,0 | |
Jogurtové mléko | g | g | 1,0 | |
Jogurt bílý | ks | g | 1,0 | |
Jogurt ovocný | ks | g | 1,0 | |
Smetanové krémy | ks | g | 1,0 | |
Mražené smetanové krémy | ks | g | 1,0 | |
Podmáslí | g | g | 1,0 | |
Smetana do 12 % | g | g | 1,0 | |
Zakysaná smetana do 12 % | g | g | 1,0 | |
Sýry tvrdé | g | g | 1,0 | |
Sýry tavené | ks | g | 1,0 | |
Sýry ostatní | g | g | 1,0 | |
Termix | ks | g | 1,0 | |
Tvaroh | g | g | 1,0 |
Do této kategorie řadíme:
Koeficient je u těchto mléčných výrobků 1,0.
Zdroje:
© 2020 Centrum podpory zdraví