- 775 373 929 / 778 003 328
- vyziva-ul@cepoz.cz
Pomazánky
Všechny suroviny kromě pažitky rozmixujeme najemno. Nakonec přidáme nakrájenou pažitku.V případě, že chceme výraznější chuť, můžeme přidat mladou cibulku nebo stroužek česneku.
Brambory oloupeme, necháme vychladnout, umeleme.Cibuli najemno nakrájíme a vše důkladně promícháme.
Máslo utřeme se solí a ušleháme s tvarohem a lučinou.Přidáme jemně nastrouhaná jablka, mrkev a ořechy.Podle chuti okyselíme citrónovou štávou a přisolíme.
Všechny ingredience vyšleháme a mažeme na: kukuřičný plátek, chléb, celozrnný chléb,rohlík, veku atd…
Cibuli nakrájíme na drobno a osmažíme na oleji z rybiček.Přidáme na nudličky nakrájenou papriku, podusíme.Rajčata nakrájíme na malé kousky,přidáme k paprice a dusíme dokud nezmizí šťáva.Přidáme sardinky, máslo, vejce,zamícháme a necháme ztuhnout.Vychladlé nebo mírně teplé mažeme na chléb.
Ovesné vločky namočíme do horkého osoleného mléka.Vyšleháme máslo, přidáme jemně nakrájenou cibuli,nabobtnalé vločky a rajčatový protlak.
Zeleninové tofu nastrouháme,přidáme pomazánkové máslo,ochutíme česnekem a pažitkou.Mažeme na chléb moskva, zdobíme rajčaty,salátovou okurkou. Možné je zdobit čímkoliv.
Máslo, tvaroh a avokádo rozmixujeme a dochutíme zbylými přísadami.
Vše rozmixujeme
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rozdrobené droždí a pražíme do růžova.Přidáme vejce a mícháme až se srazí.Do nádoby dáme vychladlé droždí s vejci,máslo, sůl, omytou pažitku, dle potřeby mléko a vyšleháme.
Vejce uvaříme natvrdo. Do nádoby na šlehání dáme pomazánkové máslo, na stroji rozemletá natvrdo uvařená vejce, papriky, hrášek. Přidáme nastrouhaný sýr a syrovou mrkev,jemně nakrájenou cibuli a omytou pažitku,dle potřeby mléko a vyšleháme.
Vše smícháme a vyšleháme.
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme hladkou mouku,opražíme, zalijeme mlékem a vaříme do zhoustnutí.Přidáme rozmrazený špenát, sůl, prolisovaný česnek a vaříme asi 10 min. Zalijeme vejcem a dálvaříme až se srazí. Do vyšlehaného pomazánkového másla postupně přimícháváme studený špenát s vejci a šleháme do pěny.
Uvařenou sóju rozemeleme na masovém mlýnku, přidáme prolisovaný česnek, lučinu, kmín, sekanou pažitku a vše vyšleháme do pěny. Natřeme na pečivo a doplníme zeleninou. Pomazánku můžeme připravit i z jiného druhu luštěniny.
Do instantní cizrnové mouky nalijeme horkou vodu a důkladně rozetřeme do hladké pasty. Přidáme tuňáka, nakrájenou cibuli, česnek, hořčici a vše rozmixujeme. Můžeme dochutit citrónovou šťávou. Natřeme na pečivo a ozdobíme zeleninou.
Bílé fazole z konzervy slijeme, rozmixujeme je se stroužkem česneku, olejem, hrstí nakládaných kapií nebo pečených paprik a hladkolistou petrželkou. Dosolíme a dochutíme citronovou šťávou.
© 2020 Centrum podpory zdraví